Over mij

Hoe is de liefde voor keramiek ontstaan?

Tijdens mijn studie van 1987 tot 1992 in Nijmegen aan de Lerarenopleiding voor de vakken Tekenen en Textiele Werkvormen, is mijn liefde voor keramiek (verzamelnaam voor allerlei werkvormen met klei) ontstaan. Meteen na mijn opleiding ging ik met klei aan de slag aan de Volksuniversiteit van Arnhem.

In de afgelopen 25 jaar heb ik op verschillende plekken, zelfs in verschillende landen, gewoond. Altijd zocht ik als eerste een volksuniversiteit of een keramiekatelier op om bezig te kunnen zijn met mijn grote hobby: ‘klei’. Hierdoor heb ik les gehad van veel verschillende docenten/keramisten. Die allemaal eigen specialisaties hadden, waardoor ik met veel verschillende werkwijzen kennisgemaakt heb. Ik heb mij beziggehouden met verschillende disciplines binnen de keramiek, zoals handvormen, pottenbakken op de draaischijf, kleigieten, mallen maken en glazuren.

Tijdens mijn eerste baan bij Stork in Boxmeer (1992-2000) hield ik mij bezig met het opleiden van  medewerkers van  textieldrukkerijen voor het werken met computersystemen waarmee dessins ontworpen werden voor kleding- en meubelstof. In deze jaren ervaarde ik dat drie elementen voor plezier en voldoening in mijn werk zorgden namelijk  kennisoverdracht-mensen-creativiteit.

In 2000 opende ik een cursuscentrum waar ik mozaïekcursussen gaf. Dit deed ik vanuit een eigen atelier, op locatie en aan volksuniversiteiten in Nederland en Duitsland. De drie elementen kennisoverdracht-mensen-creativiteit  kwamen samen en ik vond het geweldig om te doen!

Mijn visie was geboren.

Mensen tijdens een creatieve cursus plezier te laten ervaren aan het zelf iets maken/creëren. Waarbij ze aan het einde van de cursus naar huis gaan met een mooi object, dat ze een plek geven in hun woonomgeving. Om er vervolgens met een blij gevoel naar te kunnen kijken en van te kunnen genieten.

Om deze visie te laten slagen had ik cursussen ontwikkeld met een duidelijk stappenplan waardoor elke cursist (ook de “van zichzelf zeggende” niet creatievelingen) daadwerkelijk dat mooie mozaïekstuk kon maken. Tegelijkertijd ontstond nog een vierde element: genieten.

Dit kwam o.a. tot uiting in eten en drinken: een mediterrane lunch, lekkere zoetigheden, hartige hapjes, sprankelende drankjes, maar ook een mooi gedekte tafel, bloemen en  een prettig ingerichte werkruimte. Mijn concept was compleet. Op deze manier heb ik twaalf jaren met veel plezier cursussen gegeven.

Intussen trouwde ik met Dirk, kreeg ik twee zonen (Chris en Nick) en settelde ik mij in Silvolde in de Achterhoek in een fijn huis met een heerlijke tuin waardoor ik ook een fijne omgeving had voor de cursisten om creatief bezig te zijn.

Al met al een vol bestaan, waar ik soms te weinig tijd had voor mijn grote hobby: keramiek. In 2013 besloot ik mijn cursuscentrum op een laag pitje te zetten en al die ideeën in mijn hoofd voor kleiobjecten te gaan uitvoeren. Een aantal jaren heb ik heerlijk in mijn atelier gewerkt en mijn eigen stijl ontwikkeld. Ik heb eigen werk verkocht op kunst markten, maar zoals het spreekwoord luidt: “het bloed kruipt waar het niet gaan kan” en ik ben weer gestart met een keramiekatelier waarin ik  allerlei workshops geef, waarbij  klei het  uitgangspunt is. Vanuit kleiplaten een vaas of schaal maken of schalen en objecten maken door middel van de giettechniek. Vervolgens door middel van verschillende glazuren de objecten decoreren. In de rubriek ‘Workshops’ en ‘Combinatie workshops’ licht ik dit alles toe.

Wat is er nieuw?

Mijn concept en visie zijn bijna onveranderd gebleven. Wat nieuw is, is de samenwerking met collega’s die ook workshops geven in andere disciplines dan keramiek. Bijvoorbeeld in Pilates, Relaxercise, tekenen of schilderen.

Zo kan een workshop : “Een schaal met reliëf” maken , bijvoorbeeld beginnen of eindigen met een ontspannen uur Pilates of Relaxercise. De verschillende mogelijkheden vind je in de rubriek: combinatie workshops. 

Ik verheug me erop je te ontmoeten in mijn keramiekatelier, je een fijne workshop te laten ervaren en je blij naar huis te laten gaan met je prachtige zelfgemaakte kleiobject.